Musta

Det bästa sättet att njuta av dina äpplen under hela året är att musta dem. Vi kan hjälpa dig att göra det. Vi fyller och hanterar bara 5-liters Bag-in-Box. Du kan även välja opastöriserad saft i egna behållare.

Tack för säsongen 2018

Att börja med en omgång lönar sig först från 50 kg. Mindre mängder samlar vi till en större batch.

En bra fylld ICA plastkasse är ca. 10 kg äpplen. Kolla på priserna under prisfliken!

IMG_0887

  • Plocka bara mogna frukter. Det går bra att skaka ner dem från trädet om mustningen sker snart. Om äpplena knakar när man biter i dem och de smakar sött är de mogna. Ett bra tecken är också att kärnorna är bruna. Är de vita är frukten inte mogen än.
  • Fallfrukt kan plockas med fördel. De får dock inte ha bruna mögelfläckar. Plocka inga äpplen från djurhage, de kan ha bakterier och mikroorganismer som inte förstörs vid pastörisering. Musten kommer inte bli hållbar.
  • Äpplesorterna kan blandas vid mustning. Även päron kan blandas in.
  • Ren päronmust rekommenderas inte, syrahalten kan var för låg och då hjälper inte ens pastörisering för att göra musten hållbar.
  • Vildäpple rekommenderas inte för mustning. Rätt blandning kan dock ge en bra cider. Då behövs ingen pastörisering. Jäsningen kommer från kulturer som sitter på skalet.
  • Nästan alla äpplesorter går att musta. Den sena sorten Ingrid Marie ger till exempel en fin rosa färg på musten. Augustiäpplet Transparent Blanche ger en tjock och brun must. Den ska helst blandas med andra sorter.
  • Vi fyller bara 5 liters BagInBox. De är efter pastöriseringen hållbara i 12 till 18 månader – utan kylning. Öppnad förpackning ska förbrukas inom några veckor. Oöppnad förpackning ska lagras torrt och svalt och katt- och mussäkert.
  • Du kan välja att får opastöriserad must. Den håller sig en eller två veckor i kylskåp. I så fall ska du ha egna behållare med dig. Minstmängden gäller även här.
  • Vi är inget professionellt musteri och har inga fast installerade maskiner i en lokal. Att plocka fram maskinerna tar en timme. Rensa dem efter omgången likaså. Därför lönar det sig för oss först vid mängder av minst 50 kg. Även då samlar vi helst ihop med andra leverantörer. Men du får i alla fall must av dina egna äpplen.
  • Du skall vara med och hjälpa. Du behöver tid – beroende på mängd, 1 till 3 timmar – och tåliga kläder. Efter pastöriseringen kan du ta hem musten direkt. OBS! Det är ej möjligt att lämna in dina frukter och hämta ut musten senare.
  • Ring alltid och boka tid. Vi har båda ett fulltidsjob vid sidan av. Helst mustar vi på lördagar och i mån av tid en eller två ggr i veckan.